Bør man investere i ekstrautstyr på bilen?

Kjøp av bil handler først og fremst om friheten til å transportere seg selv i sitt eget tempo. Man trenger ikke lengre forholde seg til Vy, trikken, busser eller dårlige sykkelveier.

Men det handler også veldig mye om økonomi.

Og de færreste utfører nøyaktige kalkuleringer når de skal kjøpe bil. Mange tenker kanskje på hva man har stående på konto (=budsjettet) og hva bilen koster (=totalkostnaden).

Veldig få tenker på hvor mye man kan spare på å kjøpe ekstrautstyr fra bilforhandleren. Det skal denne artikkelen handle om.

Hva er definert som typisk “ekstrautstyr til bil”?

Man kan kanskje lure på om konseptet “ekstrautstyr” gir noen mening. Hvis bilprodusenten av bilen mener at bilen bør være utstyrt med dette – hvorfor er det ikke da allerede lagt inn?

Og det er egentlig et godt poeng. Men ekstrautstyr er ofte “luksus-utstyr”. Det vil si at bilen kjører helt fint uten dette utstyret. Problemer er at bilen kjører BEDRE hvis du kjøper det. 

Dette blir kanskje litt tydeligere hvis vi gir noen eksempler:

– Gulvmatter
– Setetrekk
– Massasjefunksjon i setene
– Apple carplay (oppgradert radio levert av Apple)
– Parkeringsassistent/ryggekamera
– Cruisekontroll
– …og i noen tilfeller også LED-barer.

Som du ser, så er dette noe alle biler kan klare seg helt fint uten. Det er først etter år 2000 at disse tingene (kanskje med unntak av gulvmatter) ble standard i flere biler. Nå selges de ofte som ekstrautstyr.

Lønner det seg å kjøpe ekstrautstyret (fra et økonomisk perspektiv)?

Det kommer an på hvordan du ser på det.

Vil bilen din bli mer verdt hvis den har dette ekstrautstyret? Ja.

Er det helt sikkert at kostnaden ved å kjøpe ekstrautstyret vil utligne bilens verdiøkning? Nei.

Det har du ikke mulighet til å vite før du selger bilen. 

Klikk.no publiserte en artikkel om priser på ekstrautstyr. Der slo de fast at helt standard ekstrautstyr kan øke bilens verdi med rundt 20 %. Det gjelder ikke bare når du kjøper den – det gjelder også når du skal selge bilen om noen år.

Hvis du er god til å forhandle, så kan du kanskje få med ekstrautstyret gratis på kjøpet? I så fall har du klart prute ned prisen med hele 20 %.

Kan man prute på ekstrautstyr når man kjøper bil?

Det kan man. 

Hvis en bil er utlyst til 229,000 kroner, så får du neppe kjøpt den til 200,000. Sånn er det bare.

Men det er en dårlig skjult hemmelighet at bilselgere har mulighet til å kaste inn noe ekstrautstyr gratis til en kunde som ikke er helt overbevist om kjøpet. Riktignok gjelder dette kun når man kjøper nye biler. 

Bruktbilselgere har som regel ikke noe ekstrautstyr å tilby.

Sammendrag

Det kan lønne seg å kjøpe ekstrautstyr til bilen din. Ikke bare gir det deg en bedre kjøreopplevelse.

Ekstrautstyr er også den delen av et bilkjøp hvor man kan spare mest mulig penger. Hvis du viser god forhandlingsteknikk når du står i bilforhandleren, så kan du tjene tusenvis av kroner.