Slik velger du riktig forbrukslån

Av og til kan behovet for ekstra penger melde seg. I slike tilfeller kan det være aktuelt å ta opp et forbrukslån. Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Dette betyr at långiveren (normalt en bank) ikke stiller fra om sikkerhet i form av pant i boligen din eller i andre eiendeler.

Et forbrukslån kan brukes til hva som helst. Banken vil ikke spørre om hva du skal bruke pengene til. Siden forbrukslånet er et usikret lån vil lånet normalt ha langt høyere renter enn et tradisjonelt lån der det stilles sikkerhet, f.eks. et boliglån. Samtidig vil renten normalt være lavere enn rentene på et kredittkort. 

Siden banken ikke har sikkerhet for lånet ditt tar den også større risiko ved å låne deg penger, og vil derfor ha ekstra betalt for dette i form av høyere renter.

Det finnes mange aktører på markedet som tilbyr lån uten sikkerhet. Du kan låne fra noen få tusenlapper til 500 000 kroner. Før du bestemmer deg for å ta opp forbrukslån hos en långiver er det viktig å sette seg inn i betingelsene for lånet. Du vil jo gjerne ha et forbrukslån som er så billig som mulig. 

I denne artikkelen skal vi se nærmere på begreper som effektiv rente, nominell rente, nedbetalingstid og fleksibilitet.

Renter på forbrukslån

Når du ser reklame for forbrukslån ser du ofte et låneeksempel ved siden av lånet. Dette låneeksempelet kan vise hva lånet vil koste deg med enten nominell eller effektiv rente. 

Den renten som er viktig å se på når du skal se hva et lån koster er den effektive renten. Det er denne renten som viser deg hva lånet faktisk vil koste deg når du inkluderer gebyrer som termingebyr og etableringsgebyr.

Den effektive renten på forbrukslån kan variere fra 9 til 25 %, og noen ganger er renten enda høyere. Den er som regel din økonomiske situasjon som avgjør hvor lav rente du får. Jo mer kredittverdig banken mener at du er, desto lavere rente får du på forbrukslånet. 

Banken vil for det første se på de opplysningene du har oppgitt i lånesøknaden om din inntekt og gjeld. Banken vil også kreve dokumentasjon på opplysningene du har gitt, og vil gjøre en manuell eller automatisk kredittvurdering.

Nå som det nye gjeldsregisteret har kommet er det viktig å være klar over at bankene vil ha tilgang til opplysninger om annen usikret gjeld du har, så det er veldig dumt å lyve om dette i lånesøknaden din.

Nedbetalingstid på forbrukslån

Når du tar opp et forbrukslån så er det viktig å legge en plan for hvordan lånet skal tilbakebetales. For å gjøre dette er det viktig at du har god oversikt over din egen økonomi, og at du vet hvor mye inntekter og utgifter du har hver måned. Først når du har denne oversikten vil du se hvor mye du kan betale ned på forbrukslånet hver måned.

Siden et forbrukslån har høye renter er det viktig å ha en plan for å tilbakebetale lånet så fort som mulig. Desto raskere du betaler ned lånet desto mindre vil lånet koste deg.

Husk at du alltid kan betale ned forbrukslånet raskere enn det som fremgår av nedbetalingsplanen. Du kan innfri hele lånet når du vil.

Noen banker tilbyr også fleksible forbrukslån der du også kan betale mer en måned og mindre den neste måneden uten at lånet koster deg noe ekstra.

Sammenligne tilbud fra flere banker

Før du tar opp et forbrukslån kan det være lurt å sammenligne vilkår og tilbud fra flere banker. Det kan virke tungvidt å sende inn lånesøknad til flere aktører, men det kan virkelig lønne seg siden vilkårene hos de ulike lånetilbyderne kan variere mye.

Det finnes en del aktører der ute som lar deg sende inn en samlet søknad til flere banker samtidig. Slike låneagenter kan være fornuftig å benytte seg av dersom du ønsker å få flere tilbud presentert samme sted slik at du får en god oversikt over de ulike vilkårene. En kjent aktør som lar deg søke hos flere banker er Lendo, men det finnes også mange andre aktører som tilbyr dette.

Sjekkliste før du søker om forbrukslån

  • Søk hos flere banker og sammenligne tilbudene. Dette kan du spare mye på.
  • Husk at bankene tilbyr ulike lånebeløp, renter og nedbetalingstider
  • Sjekk alltid den effektive renten. Det er denne som forteller deg hva lånet faktisk kommer til å koste deg
  • Husk å ha en plan for hvordan forbrukslånet skal tilbakebetales. Sett opp et budsjett slik at du vet hvor store inntekter og utgifter du har hver måned. Vær realistisk når du setter opp budsjettet ditt