Forbrukslån er et lån uten sikkerhet som kan være praktisk for deg som trenger penger raskt, og som vet at du kan nedbetale lånet raskt.

Det er viktig å være klar over at forbrukslån har langt høyere renter enn lån der det stilles sikkerhet. Mens renten på et boliglån kan være på mellom 2-6 prosent, ligger renten på et forbrukslån gjerne mellom 14 og 30 prosent.

Det finnes mange tilbydere av forbrukslån. Både de tradisjonelle bankene og låneformidlere som spesialiserer seg på lån uten sikkerhet tilbyr forbrukslån.

Lånetilbyderne tjener mye penger på denne typen lån siden rentene er så høye. Det er derfor stor konkurranse om kundene.

Dersom du har behov for et raskt bør du for det første undersøke med banken din om du kan låne opp på boliglånet ditt. Dette er særlig aktuelt dersom du har betalt ned mye på lånet eller boligen har steget mye i verdi i forhold til hvor mye pant banken har i boligen din.

Om det ikke er mulig å øke boliglånet, kan forbrukslån være et alternativ. Siden det finnes mange tilbydere der ute er mulighetene gode for å få innvilget et forbrukslån. Husk imidlertid at bankene ikke får sikkerhet for lånet, så de vil ikke innvilge et slikt lån dersom du ikke kan vise at du har både betalingsvilje og betalingsevne.

Som hovedregel bør du undersøke min din fast bankforbindelse om de kan gi deg et forbrukslån. De tradisjonelle bankene har normalt lavere rente enn andre låneformidlere. Alternativt er det en rekke spesialiserte låneformidlere som tilbyr forbrukslån uten sikkerhet.

Det finnes også en rekke sammenlikningstjenester der ute som lar deg søke lån hos flere tilbydere samtidig, og velge det lånet som passer deg best. Da slipper du unna med å skrive kun en lånesøknad, og du får svar på samme søknaden fra flere banker og lånetilbydere.

Hva skjer når du søker om forbrukslån?

Når du søker om forbrukslån må du fylle ut en søknad. Denne kan du normalt fylle ut på nett. I søknaden må du oppgi en rekke personlige detaljer om deg selv, blant annet om du har fast jobb og hvor mye du tjener i året. I tillegg må du informere om all gjelden du har hos andre banker.

Nå som det nye gjeldsregisteret har kommet på plass, så er det ikke lenger veldig lurt å lyve om annen forbruksgjeld som du måtte ha hos andre banker. Da blir du fort avslørt, og lånesøknaden din vil garantert bli avslått.

Les også: Bør man investere i ekstrautstyr på bilen?

Vi oppfordrer deg derfor til å være helt ærlig når du fyller ut opplysninger om inntekt og gjeld i søknaden. Ved søknad om forbrukslån vil banken uansett kreve at du ettersender lønnslipper og siste års selvangivelse, og her vil normalt all gjeld fremgå uansett. 

Husk at det at du har lån fra før ikke betyr at banken ikke vil innvilge din søknad om forbrukslån. Finner de derimot ut at du lyver vil de garantert avslå søknaden din. Derfor er det best å være 100 % ærlig om all din utestående gjeld.

Kan du få forbrukslån med betalingsanmerkning?

Dersom du har misligholdt tidligere gjeld og har en eller flere betalingsanmerkninger, er sjansen stor for at du vil få avslag på lånesøknaden din. Noen banker gir lån til personer med betalingsanmerkninger, men da krever de som regel sikkerhet i form av pant i bolig for lånet.

Vårt tips til deg som har betalingsanmerkning og ønsker å søke forbrukslån er at du gjør opp den misligholdte gjelden først. Når misligholdt gjeld er gjort opp plikter kreditor å slette betalingsanmerkningene dine umiddelbart. Når eventuelle betalingsanmerkninger er slettet, vil sjansene dine for å få innvilget lånesøknaden øke betraktelig.

Viktig å tenke på når du ser etter lånetilbydere

Siden det er så mange ulike tilbydere av forbrukslån på markedet, er det lurt å søke hos flere banker og lånetilbydere. En rekke sammenligningstjenester lar deg søke hos flere banker med kun en søknad. Da får du gjerne tilbud hos flere aktører, og kan raskt og enkelt sammenlikne vilkårene for de ulike forbrukslånene.

Det viktigste du ser etter når du sammenlikner forbrukslån er renten. Det er den effektive renten som er viktig. Det er denne som viser deg hva lånet ditt faktisk vil koste deg når du legger sammen både renter og andre lånegebyrer. Normalt vil det beste forbrukslånet også være det lånet som har lavest rente. Jo lavere rente desto mindre vil lånet koste deg.

For at et forbrukslån ikke skal bli for dyrt bør du alltid ha en plan for hvordan du skal betale det ned så raskt som mulig. Du bør derfor heller ikke velge en for lang nedbetalingstid. 

Maksimal nedbetalingstid som bankene har lov til å tilby deg er 5 år, men er lurt å velge en kortere nedbetalingstid enn dette. Jo kortere tid du bruker å betale ned på lånet desto mindre vil lånet koste deg i form av renter. 

Ideelt sett bør du være forberedt på å betale ned forbrukslånet ditt i løpet av maksimalt ett år. Dersom dette ikke er mulig bør du tenke igjennom om et slikt lån er noe du bør ta opp i utgangspunktet.

Hvordan får du det beste forbrukslånet?

Alle som velger å ta opp forbrukslån har ulike behov. Felles er at man trenger finansering raskt. Det er neppe en fasit for hvordan man får det beste forbrukslånet. Det er imidlertid en del punkter som bør sjekkes av i forkant for at man skal få et lån som passer til ens eget behov.

Har du egentlig behov for forbrukslån? 

Dette er det første spørsmålet du bør stille deg? Dersom du har behov for et lån bør forbrukslån være siste utvei. Klarer du å få låne penger av venner og bekjente eller bake inn lånet i boliglånet ditt er dette alltid det beste alternativet.

Hvor raskt skal du betale tilbake forbrukslånet?

Husk at forbrukslån er et dyrt lån med relativt høye renter som løper fra første dag. Du bør derfor ha en plan for hvor raskt du kan betale ned forbrukslånet slik at lånet koster deg minst mulig.

Hvor mye trenger du egentlig å låne?

Den største feilen du kan gjøre når du tar opp forbrukslån er å låne mer enn du klarer å betale tilbake. 

Sett opp et budsjett for å se hvor mye penger du har hver måned til å betjene et forbrukslån. Ikke lån mer enn det som er strengt nødvendig. Mange har gått i fellen å låne for mye penger i forhold til hva de klarer å betjene slik at det tar veldig lang tid å betale ned lånet.

Undersøk med flere ulike banker og lånetilbydere

Det er mange tilbydere av forbrukslån på markedet. For å sikre at du får et forbrukslån som passer deg bør du alltid undersøke med flere aktører.

En del tjenester på nett lar deg sender en felles lånesøknad til mange ulike banker og lånetilbydere. Da får du også svar fra flere aktører samtidig, og du kan enkelt sammenligne de ulike tilbudene du får. På den måten øker sjansen for at du sikrer deg det beste lånet.

Betal avdrag i tide!

Betaler du ikke avdragene på lånet ditt i tide så er veien kort til mislighold av lånet. Dersom du misligholder lånet ditt blir det dyrt! Da vil banken kreve at du betaler tilbake hele lånesummen, og ved behov kan de gå til tvangsinndrivelse av pengene du skylder. I verste fall risikerer du tvangssalg av bolig eller tvangstrekk i lønn.